Karakterschets van de West Highland White Terriër:

De West Highland White Terriër, ook wel Westie genoemd, is zeer populair, maar laat u zich niet misleiden door het schattige uiterlijk. Ze hebben een echte terriëraard. Ze werden oorspronkelijk gefokt om schadelijk wild zoals dassen, vossen, maar ook ratten onder de grond te doden of uit hun hol te jagen, zodat de jager het wild kon doden.

De Westie is attent, zeer levendig, waaks, eigenzinnig maar vriendelijk, leergierig, aanhankelijk, vrolijk, speels, moedig maar is niet vechtlustig, heeft veel zelfvertrouwen, waardoor hij iedere uitdaging aanneemt. Deze eigenschap kan bij het uitlaten in een druk door honden bezocht park, lastig zijn. Grommen om een stok, een hoge staartdracht of ander uitdagend gedrag van welke hond, van ieder formaat dan ook, kunnen door de Westie worden opgevat als een uitdaging. Puppycursussen en gehoorzaamheidslessen zijn voor de Westie (en elk ander ras) goede gelegenheden om met andere honden te leren omgaan en zo de nodige basisgehoorzaamheid te leren.
In huis en tijdens de wandeling is de Westie een leuke speelse kameraad die nergens bang voor is en opgewekt de wereld tegemoet gaat. Ze kunnen het met kinderen over het algemeen goed vinden en is trouw aan de baas. Wie katten, konijnen of kippen heeft, moet met beleid en doorzettingsvermogen zijn hond aan deze dieren laten wennen.

 

Karakterschets van de Schotse Terriër:

De Schotse terriër is een van de oudste terriërrassen. De Schot werd gebruikt in de Hooglanden van Schotland voor de jacht op dassen, vossen en ander klein ongedierte. De oorspronkelijke zand- en gestroomde kleur werd verdrongen door zwart en langzaam aan werd zwart de meest bekende verschijning van de Schot, zeker geholpen door de reclame voor Black & White whisky!

Een Schot is een stoere hond, onverschrokken en toch gereserveerd, maar geen allemansvriend en onvoorwaardelijk trouw aan zijn baas. Een Schot zal vaak je blik vermijden, vindt het zelfs niet leuk als je hem recht aankijkt. Een Schot is een fijne huishond, als ze aan kinderen zijn gewend zijn het uitstekende speelkameraden, vaak hollen ze achter een stok of bal aan. Maar ze zijn gevoelig voor een vermanend woord en weten zeer goed wanneer ze iets fout hebben gedaan. Als een Schot als pup geduldig maar consequent wordt opgevoed, heeft men daar zijn hele leven plezier van. Een harde hand en veel gemopper wordt door een Schot niet op prijs gesteld.
Veel wandelen of de hele dag liggen slapen; een Schot past zichzelf aan en zal niet klagen.
Een Schot is waaks maar blaft niet onnodig en moet juist alertheid uitstralen, bang hoort een Schot nooit te zijn.

Het uiterlijk van de Schot is zeer opvallend door zijn karakteristieke bouw, dat nog eens door het trimwerk wordt benadrukt. Er wordt gestreefd naar een lang hoofd en korte benen. Een klein type die klein genoeg is om in een hol achter zijn prooi aan te gaan, maar groot genoeg om zijn mannetje te staan tegenover das en vos. De staart wordt rechtop of licht gebogen over de rug gedragen. 
Een lange, harde bovenbeharing met ondervacht geeft een Schot een waterdichte jas. Een Schot mag alle kleuren hebben behalve puur wit. Vaak geziene kleuren zijn uiteraard zwart, grijs gestroomd, bruin gestroomd en soms tarwekleurig. Een kleine witte aftekening hierin is toegestaan.

Let op ! Een Schotse terrier is over het algemeen géén goede zwemmer!
Door zijn zware bouw, in combinatie met zijn korte benen en lange dikke vacht, raken ze snel vermoeid en verdrinken!!!